keramiek
Al deze beelden zijn voor de hout zoutstook in La Borne, Frankrijk. Als je gaat hout zoutstoken dan neem je je werk biscuit gebakken en goed ingepakt mee.
Hout zoutstook
Mijn naam is Anja van Rijen en als beeldend kunstenaar werk ik veel met keramiek. Zelf heb ik een elektrische oven.
Maar je kunt ook op een andere manier stoken. Ik deed ooit een zoutstook, daar heb ik een filmpje van gemaakt en dit keer ga ik een hout zoutstook doen. De oven daarvoor die zie je achter mij. Ik ga je laten zien wat het proces is.
dag 1 glazuren en propjes
Na de kennismaking zoekt iedereen een werkplek. Zo alles is uitgepakt. Dit is mijn plekje voor vandaag, lekker in de schaduw. Dit is Jeltje zij organiseert deze stook. Ze vertelt over de slibs en glazuren die we gaan gebruiken. Bovenop de emmers heeft ze werkstukken geplaatst waarbij ze de glazuur of slib heeft toegepast. Heel handig om te zien! Alles werkstukken moeten op propjes worden geplaatst. Jeltje legt uit HOE en WAAROM Als je te plat drukt dan komt er zout tussen je potje en de plaat en dan gaat het vastlijmen en dan hebben die bolletjes helemaal geen functie. Er moet echt ruimte blijven. Dit is een hele mooie ruimte, hij mag nog iets platter. maar niet heel veel platter.
dag 2 oven laden en voorstoken
Alles staat op propjes Dit is nog maar een gedeelte van wat er allemaal in de oven mag. Alle werkstukken worden vakkundig geplaatst en het past er allemaal in. Dan wordt de deur, door stenen gevormd, aangesmeerd. Het is de 5e keer dat deze oven wordt gestookt. Voordat je een oven echt gaat stoken dan stook je hem droog, de voorstook
dag 3 stoken, kegels, ringen en zouten
Vanaf 6 uur in de ochtend wordt er al gestookt. We stoken met gespleten eikenhouten stokken van een meter lang. De temperatuur kun je aflezen aan de pyrometer. Jeltje geeft er een tijdschema bij zodat je gericht kunt stoken. Ook de kleur van de rook is belangrijk en mag je in de gate houden. Jeltje heeft kegels, waaraan je de temperatuur af kunt lezen, op een rijtje gezet en in de oven geplaatst. Aan het vallen van de kegel kun je de temperatuur aflezen. Ook zijn er ringen gemakt met een laagje glazuur. Jeltje vist er regelmatig 1 uit de oven om te beoordelen hoe het met het zout gaat. Het zout is in water opgelost en wordt op verschillende punten meerdere malen in de oven gespoten.
dag 4 afkoelen dag 5 uitladen
De oven koelt langzaam af. Ondertussen wordt er schoongemaakt en het hout aangevuld voor een volgende stook. Het eindresultaat van mijn medestokers. Ik wil ze hartelijk bedanken want een hout zoutstook dat kun je niet alleen Het is heel arbeidsintensief. Al het werk heeft de kenmerkende zout huid gekregen. Maar ook de combinatie van klei en glazuur of slib spreekt me enorm aan. Mijn eindresultaat!
Ben je op zoek naar een origineel persoonlijk cadeau.
Wil je kunst in huis of de tuin halen en zoek je een beeld dat bij je past?
Klik dan op deze link dan kom je op mijn pagina BEELDEN
of neem contact op
Anja van Rijen
Kunst Speciaal voor jou